වසරකට
වැඩි කාලයක්, අත්ලාන්තික් සාගරයේ මතුපිට උෂ්ණත්වය නව ඉහළ මට්ටම් කරා ළඟා
වූ නමුත්, එම ප්රවණතාවය පසුගිය මාස කිහිපය තුළ වාර්තාගත වේගයකින් ආපසු
හැරී ඇති අතර, ඒ මන්දැයි කිසිවෙකු නොදනී.
ජූනි
මාසයේදී, අත්ලාන්තික් සාගරයේ උෂ්ණත්වය සාමාන්ය ප්රදේශවලට වඩා ෆැරන්හයිට්
අංශක 2 සිට 5 දක්වා (සෙල්සියස් අංශක 1 සිට 3 දක්වා) උණුසුම් වූ අතර සමහර
ප්රදේශ සාමාන්යයට වඩා අංශක 9ක් (සෙල්සියස් අංශක 5) දක්වා වැඩි විය. 2023
මාර්තු මාසයේ සිට අත්ලාන්තික් සාගරය තුල නිතිපතා වාර්තාගත මට්ටම් දැක ඇති
බැවින් එම උෂ්ණත්වය එක් වරක් ඉහල යාමක් නොවේ. එම වසරේ ලොව සාගර නව තාප
වාර්තා පිහිටු වූ පිට පිට සිව්වැනි අවස්ථාව සනිටුහන් කළේය.
මුහුදු
ජලයේ උෂ්ණත්වය ඉහල යාම මිනිසා විසින් ඇති කරන ලද දේශගුණික විපර්යාසවල
ප්රතිඵලයක් වූ අතර එය 2023 සහ 2024 දී විශේෂයෙන් ප්රබල එල්නිනෝවක්
හේතුවෙන් ද ඇති විය.
NOAA දත්ත පෙන්වා දෙන්නේ අත්ලාන්තික් සාගරයේ මතුපිට උෂ්ණත්වය මැයි මාසයේ සිට පුදුම සහගත වේගයකින් සිසිල් වී ඇති බවයි. ජුනි ආරම්භයේ සිට, වසරේ මෙම කාලය සඳහා උෂ්ණත්වය සාමාන්ය මට්ටමට වඩා
ෆැරන්හයිට්
අංශකයක් හෝ දෙකක් අඩු විය.
එල්
නිනෝ සහ ලානිනා යන දෙකම සුළං, සූර්ය උණුසුම සහ නිවර්තන කලාපවල වර්ෂාපතනය
මගින් මෙහෙයවනු ලබන සංකීර්ණ පද්ධති වන අතර ඒවා පිළිබඳව අනාවැකි කීම දුෂ්කර
විය හැකිය. කෙසේ
වෙතත්, අත්ලාන්තික් සාගරයේ උෂ්ණත්වයේ හදිසි මාරුව ප්රහේලිකාවක් වී ඇති
අතර, එය මෙතරම් ඉක්මනින් සිදු වූයේ මන්දැයි කිසිවෙකු නොදන්නා බව පෙනෙන බව මියාමි විශ්ව විද්යාලයේ ආචාර්ය ෆ්රාන්ස් පිලිප් ටුචෙන් නිව් සයන්ටිස්ට් සඟරාව වෙත පැවසීය.
සාගර
තාප මට්ටම ඉහල යාම අත්ලාන්තික් සාගරයේ නිවර්තන ගල්පරවලින් 99% කට වඩා වැඩි
ආතතියක් ඇති කළ ගෝලීය කොරල්පර විරංජනය ඇතුළු බොහෝ විනාශකාරී පාරිසරික
බලපෑම් සමඟ බැඳී ඇත. කොරල්පරවල වෙසෙන ඇල්ගී ඉවත් කිරීමට තුඩු දෙන තත්වයන් වෙනස් වූ විට සුදු වීම සිදු වේ. එහි ප්රතිඵලය වන්නේ කොරල්පර
අස්ථි දියවී යාම වන අතර එය ජෛව විවිධත්වයට බලපානවා පමණක් නොව වෙරළබඩ කුණාටු වල බලපෑම මොට කිරීමට සහ ගංවතුර අවම කිරීමට ගල්පරවලට ඇති හැකියාව අඩු කරයි.
එල් නිනෝ සහ ලා නිනා ජල උෂ්ණත්වය වෙනස් කිරීමට වඩා බොහෝ දුරට ගෝලීය ප්රතිවිපාක ඇත. මෑත
අධ්යයනයකින් හෙළි වූයේ එල් නිනෝ නිසා ලොව පුරා දළ දේශීය නිෂ්පාදිතයෙන්
ඩොලර් ට්රිලියන ගනනක් අහිමි විය හැකි අතර එය වසර ගණනාවක් පැවතිය හැකි
බලපෑමකි. දිගු තෙත් කාලවලදී මදුරුවන්, විෂ සහිත ඇල්ගී සහ බැක්ටීරියා වර්ධනය වන බැවින් එය රෝග ඇතිවීමේ සම්භාවිතාව වැඩි කළ හැකිය.